Lingonia
Blogi
19.10.2017

Miltä nyt tuntuu?

Tänään on tasan kymmenen (10!) vuotta siitä, kun marssin Patentti- ja rekisterihallitukseen Lingonian perustamishakemuksen kanssa (silloin ei vielä ollut olemassa sähköisiä hakemuksia!). Ensimmäiset seitsemän vuotta toimin sivutoimisena yrittäjänä, ja viimeiset kolme vuotta olen pyörittänyt Lingoniaa kokoaikaisesti. Juhlapäivän kunniaksi kokosin tähän kymmenen kysymystä, joihin olen yrittäjänä toimiessani usein törmännyt.

 

1. Teetkö töitä yötäpäivää?

Yrittäjänä koen, että ei ole erikseen työaikaa ja vapaa-aikaa, vaan on työtehtäviä ja sitten on muita tehtäviä, ja molemmat ovat yhtä tärkeitä. Varsinainen työ rajautuu yleensä toimistoaikoihin, jolloin myös asiakkaat ovat töidensä parissa, mutta yritykseen liittyviä asioita saattaa tulla mieleen ihan missä ja milloin tahansa. Tärkeämpää oikeastaan onkin se, että tasapaino on itselle hyvä, ei niinkään töiden ja vapaa-ajan tarkka rajaaminen.

2. Pidätkö ollenkaan lomaa?

Työ rytmittyy hyvin pitkälle yleisten lomakausien mukaan eli eniten hommaa on ennen joulua ja juhannusta. Pyrin pitämään lomaa hiljaisina ajanjaksoina, mutta on myönnettävä, että suunnitelmallisessa lomailussa voi olla vielä parannettavaa. En toisaalta koe stressaavana sähköpostin seuraamista, vaan stressaavampi ajatus olisi alkaa purkaa sähköpostisumaa pitkän loman jälkeen.

3. Onko niitä hommia?

Ihan yrittäjän alkutaipaleella tähän kysymykseen oli usein vaikea vastata. Hommaa on kyllä koko ajan, mutta kaikki työ ei ole suoraan laskutettavaa. Kuitenkin se, että tekee tässä hetkessä jotain, esim. markkinointia tai verkostoitumista, voi hyvin todennäköisesti johtaa joskus myöhemmin laskutettavaan työhön.

4. Elääkö yrittämisellä?

Kyllä, kyllä tällä työllä elää : )

5. Oletpa rohkea. Miten uskalsit lähteä yrittäjäksi?

Kun olin vihdoin päättänyt siirtyä palkkatöistä kokoaikaiseksi yrittäjäksi, olo oli kaikkea muuta kuin rohkea. En olisi toisaalta voinut kuvitella mitään muuta tietä, sillä olin sivutoimisena yrittäjänä jo onnistunut ”vahingossa” kasvattamaan yritystäni, eikä liikkeelle tarvinnut lähteä nollasta. Rohkeutta kuvaa hyvin jokin aika sitten lukemani Meeri Koutaniemen lausahdus: ”rohkeus on vain sitä, että on joku päätös, jota ei voi jättää tekemättä”. Itselläni oli juuri sellainen olo.

6. Eikö yrittäminen ole tosi yksinäistä?

Oikeastaan ei. On tietysti totta, että olen yksin omassa yrityksessäni, mutta teen yhteistyötä laajan verkoston kanssa ja jaan toimiston muiden yrittäjien kanssa. Yrittäjänä myös koen, että verkostot ovat laajentuneet melkein itsestään. Kun on selvittänyt yrittämiseen liittyviä asioita ja vaihtanut kokemuksia muiden yrittäjien kanssa, on myös samalla oppinut itselleen aiemmin täysin vieraista aloista. Yrittäminen on siis monipuolistanut kontakteja ja elämää monella tavalla.

7. Mikä on parasta yrittämisessä?

Vapaus, rajattomat mahdollisuudet, positiiviset yrittäjäverkostot ja se, että vähitellen oppii luottamaan siihen, että asiat järjestyvät aina.

8. Mikä on vaikeinta?

Vapaus ja rajattomat mahdollisuudet ovat myös haasteita. Milloin tietää tehneensä tarpeeksi? Ja voiko epävarmuuteen koskaan tottua? Mitä valita silloin, kun voi valita ihan mitä tahansa? Toisaalta epävarmuus tuntuu myös inspiroivalta juuri siksi, että kaikki on mahdollista.

9. Voisitko mennä vielä palkkatöihin?

Yrittäminen on tuonut laajempaa ymmärrystä ja opettanut arvostamaan omaa ja muiden työtä ihan eri tavalla. Uskoisin olevani äärimmäisen motivoitunut työntekijä, jos sellainen tilaisuus joskus tulisi. Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu siltä, että tätä tietä on vielä kuljettava.

10. Miltä nyt tuntuu?

Innostuneelta! Mielenkiinnolla suuntaan tulevaan. Yritystä perustaessani ajatuksena oli vain ”laskuttaa yksittäisiä käännöstöitä”, enkä arvannut kymmenen vuoden päästä pyörittäväni yritystä täyspäiväisesti. Nähtäväksi siis jää, mihin tulevat vuodet voivatkaan viedä.

/ Reeta
Kirjoittaja on Lingonian perustaja ja kulttuurien välisen viestinnän ammattilainen, jonka intohimona ovat pohjoismaiset kielet ja kulttuurit.