Lingonia
Blogi
29.5.2017

Urasafarilla

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja Humanisticum-tiedekuntajärjestö järjestivät tänä keväänä Urasafari-työelämäkokeilun humanistisen tiedekunnan opiskelijoille. Ohjelman ajatuksena on, että opiskelija viettää päivän tai pari alumnin työpaikalla ja pääsee sitä kautta tutustumaan työelämään. Itse vierailin Reetan luona Lingonian toimistolla Käpylässä. Päivän aikana tuli keskusteltua muun muassa oman osaamisen määrittelemisestä, kielitaidon jalostamisesta ja yrittäjyydestä.

Olen valmistumassa kesällä maisteriksi, ja pitkän opiskelijauran jälkeen työelämään siirtyminen luonnollisesti jännittää. Kääntäjäopintojen puitteissa käännösalasta ei ole yleensä annettu kovinkaan optimistista kuvaa. Opettajien tarkoituksena ei varmasti ole ollut pelotella, vaan olla rehellisiä alan epäkohdista ja yrittäjyyden haasteista, mutta opiskelijatovereideni kanssa käytyjen keskustelujen perusteella en ole ainoa, jota pääaineemme negatiivinen ilmapiiri harmittaa.

Käännösalalla käytännössä työskentelevillä on taas aivan eri ääni kellossa. Myös Urasafari-päivän keskustelussa esille nousi yrittäjien keskuudessa vallitseva optimismi ja nk. tekemisen meininki. Haasteita tulee aina vastaan, mutta niihin voi asennoitua monella tavalla. Ihmisten urapolut eivät myöskään ole suoria viivoja, joiden maaliviiva on heti näkyvillä, vaan ne voivat kulkea vaikka minkälaisten mutkien kautta.

Täyspäiväisenä opiskelijana sitä unohtaa helposti, että yliopisto on suljettu yhteiskunta, jolla on oma kulttuurinsa. Viime vuosina kursseja on pyritty räätälöimään vastaamaan paremmin työelämän tarpeisiin, mutta joskus on parasta astua ulos norsunluutornista ja yksinkertaisesti jutella jollekulle, joka elää jo sen ulkopuolella. Urasafari tarjoaa tähän hyvän mahdollisuuden, ja itse ainakin koin saaneeni kokemuksesta arvokasta perspektiiviä.

Ja tulihan siinä myös harjoitettua sitä paljon kohuttua verkostoitumista, jonka merkitystä korostetaan kovasti, mutta johon voi olla vaikea ryhtyä määrätietoisesti – varsinkin, jos on sen sortin opiskelija, joka käpertyy mielellään torniinsa kurssikirjojen äärelle.

Sofia Timonen

/ Reeta
Kirjoittaja on Lingonian perustaja ja kulttuurien välisen viestinnän ammattilainen, jonka intohimona ovat pohjoismaiset kielet ja kulttuurit.